MANDLE V KARAMELU
Do malé pánve nasypeme 50g moučkového cukru a necháme jej 2 - 3 minuty karamelizovat. Přidáme mandle a pánví zatřeseme, aby se mandle obalily karamelem. Místo mandlí v karamelu můžeme použít vlašské ořechy. Mandle v karamelu nasekáme nahrubo.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme tukem dvě kulaté dortové formy o průměru 23 cm a dna forem vyložíme pečicím papírem. Ve středně velké míse ručně nebo pomocí elektrického šlehače ušleháme vejce. Za stálého šlehání přidáváme po lžících moučkový cukr a šleháme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí.
Do ušlehané vaječné směsi opatrně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kukuřičnou mouku. Těsto rovnoměrně rozdělíme do obou připravených forem. Korpusy pečeme v troubě 25 minut nebo tak dlouho, dokud nezískají zlatohnědou barvu a nebudou na dotek pevné. Poté je vyklopíme na mřížku a necháme je vychladnout.
Do žáruvzdorné misky nalijeme vroucí vodu a přisypeme instantní kávu. Přilijeme dezertní víno a kávový likér. Vzniklou směs necháme vychladnout. Smetanu s moučkovým cukrem ušleháme v jiné misce do tuha. Šlehačku vložíme do větší misky a vmícháme do ní mascarpone a 175 ml kávové směsi.
Upečené korpusy rozřízneme na dva pláty a jednotlivé poloviny potřeme vždy čtvrtinou zbylé kávové směsi a jednou lžící sýrového krému. Všechny části potřené kávovou směsí mascarpone položíme postupně na sebe.
Zbytkem krému potřeme strany a vršek korpusu. Do krému vmáčkneme mandle a před podáváním necháme dort tiramisu vychladit v chladničce.
Dort tiramisu nakrájíme a můžeme podávat.