Bílé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na jemné nudličky, které spaříme vroucí vodou. Pak zelí vložíme do studené, osolené a okmínované vody, přivedeme k varu, po 8 minutách slijeme a necháme okapat. Slaninu nakrájíme nadrobno, oloupanou bramboru nastrouháme najemno a česnek prolisujeme. Na pánvi rozškvaříme slaninu, vmícháme okapané zelí, prolisovaný česnek a vše krátce orestujeme. Směs ochutíme majoránkou, solí a pepřem a necháme vychladnout. Zelnou vychladlou směs přendáme do mísy, promícháme se strouhaným bramborem, zalijeme pivem, vmícháme vejce a nakonec vše zahustíme moukou tak, aby vzniklo středně husté těsto, které podle potřeby dochutíme. Z těsta upečeme na horkém oleji nebo sádle placičky, které necháme na ubrousku osušit. Domácí zelné placičky můžeme podávat jako přílohu k masu, dušené zelenině a klidně i jen tak na chuť.
Recept na zelné placky se škvarky krok za krokem
Zelné placky neboli zelňáky či zelníky jsou jihočeskou pochoutkou a připravujeme je z kysaného zelí. Můžeme je smažit na sádle, ale i péci v troubě. V dnešním receptu si ukážeme oba způsoby.

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity
Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.

Autor:Jarka Petrová

Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena