Domácí pastrami v sendviči

Recept pro majitele domácí udírny na výborné voňavé hovězí pastrami, které nejlépe chutná v chlebových sendvičích s hořčicí, okurkou a majonézou.


3.848x
160 min

Ingredience

1000 ghovězí hrudí bez kosti

nálev

1.5 lvoda
1 kshřebíček
1.5 ksbobkový list
4 kuličkynové koření
0.8 lžičkymletý zázvor
40 ghnědý cukr
1.5 lžičkyhořčičné semínko
1.5 lžičkychilli vločky
1.5 lžičkyčerstvě drcený pepř
90 gsměs Praganda
1.5 lžičkyčerstvě drcený koriandr
1 kscelá skořice (3 cm)

na obalení

15 gčerstvě mletý pepř
15 gčerstvě mletý koriandr

podle chuti

kvalitní majonéza
anglická hořčice
nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu

podle potřeby

pčenično-žitný chléb

Postup přípravy

Příprava pastrami je časově náročnější a vyžaduje kvalitní maso. Výsledek však za to stojí. Nejdříve maso naložíme, pak vyudíme a nakonec vaříme v páře.

Naložení masa provedeme následovně: Hovězí hrudí o výšce asi 4 - 5 cm očistíme od nežádoucích šlach a blan (nižší vrstva tuku není na závadu). Připravíme si nálev. Vodu přivedeme k varu a odstavíme z tepla. V horké vodě rozpustíme cukr a Pragandu a následně přidáme rozdrcený pepř a koriandr a ostatní koření. Takto připravený nálev vychladíme na teplotu pod 5 °C (což je důležité) a do něj vložíme maso tak, aby bylo zcela ponořené. Naložené maso zakryjeme a necháme v lednici macerovat asi 5 - 7 dní.

Uzení masa. Maso vyjmeme z nálevu, omyjeme pod tekoucí studenou vodou a důkladně osušíme. Maso položíme na mřížku a nezakryté necháme přes noc v ledničce odležet. Druhý den maso obalíme ve směsi čerstvě mletého pepře a koriandru a udíme při teplotě 60 - 70 °C přibližně 3 hodiny. Vyuzené hovězí hrudí necháme vychladnout. Pak je zabalíme do potravinové folie a necháme opět přes noc v lednici odležet.

Vyuzené maso dokončíme vařením v páře. Do papiňáku nalijeme 250 ml vody, vložíme pařáček, na který položíme vyuzené maso a v uzavřeném hrnci vaříme asi 1 hodinu.

Takto připravené hovězí pastrami ihned nakrájíme na plátky a můžeme plnit do sendvičů. Plátek chleba potřeme hořčicí, poklademe vrstvou pastrami a kyselými okurkami a přiklopíme druhým plátkem chleba potřeným vrstvou majonézy. Sendviče si můžeme sestavovat podle vlastní chuti. Výborně chutnají s přídavkem kysaného zelí, nebo i listovým salátem.

Sendviče s pastrami podáváme jako sytou svačinku, ale hodí se i k večeři. Pastrami nejlépe chutná teplé, ale výborné je i za studena.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí pastrami v sendviči

Zpět na recept