V minulosti se názvem toasty označovaly také plátky bílého chleba a pšeničné veky opečené na elektrickém opékači, na grilu nebo na pánvi. V Anglii, odkud se rozšířily toasty do ostatních zemí, se obvykle podávaly jako součást snídaně nebo večeře. Ostatní evropské země jejich úlohu pozměnily a toasty se v nich podávají obložené šunkou a sýrem v kteroukoliv denní dobu. Stačí mít doma potřebné suroviny a můžeme se do nich pustit.
Toast nebo sendvič
Že nevíte, co je co? Pojďme na to laicky. Oboje se připravuje z pečiva a nejrůznějších surovin. Rozdílný je však tepelný způsob zpracování. Při přípravě toastů se grilují či zapečou pouze krajíčky pečiva a pak se vše obloží, případně jen lehce zapeče. Toast je v podstatě klasická obložená topinka. U sendvičů je to naopak. Vše se navrství na pečivo, obloží, přiklopí druhým plátkem pečiva a celkově zapeče.
Příprava a způsob opékání
Také způsob jejich opékání se změnil - krajíčky chleba, veky nebo francouzského bílého chleba se zpravidla slabě potřou máslem, obloží pikantními čerstvými nebo podušenými surovinami (šunkou, salámem, rybou, zeleninou, houbami, ovocem), navrch se obloží sýrem a zapékají na grilu, v rozehřáté troubě, v mikrovlnné troubě nebo přímo v toastovači či sendvičovači. Suroviny se prohřejí a chuťově navzájem sladí. Jejich celková chuť se ovlivní roztaveným sýrem.
Podávání toastů a sendvičů
Při přípravě se využívají nejrůznější suroviny, které se navzájem vhodně kombinují. Vždy se podávají teplé, ihned po zapečení, jako pokrm, který snadno a rychle připravíme v malých dávkách i jako teplý předkrm. Můžeme je podat také jako pohoštění pro očekávané i nečekané hosty. Proto se v některých receptech uvádí také varianty jejich množství, které si každý upraví sám podle předpokládaného účelu.
Chuť a úprava sendičů a toastů
Chuť toastů a sendvičů můžeme ovlivnit určitě volbou vhodného druhu sýra. Aby se suroviny lépe prohřály, je dobré sýr nakrájet na dílky - tedy silnější vločky, proužky nebo kostičky. Pro samotnou úpravu toastů se hodí nejlépe plátky toastového chleba. Dnes je běžně k dostání ve dvou základních variantách - tmavý a světlý, ale také v provedení se sezamovými nebo slunečnicovými semínky.
Výběr pro přípravu toastů či sendvičů
Toasty se zeleninou a uzeninou
Na oleji zpěníme kolečka cibule, přidáme nudličky kapie a kostky uzeniny. Směs podusíme a pak ji vidličkou vrstvíme na pečivo. Doplníme sýrem, zapečeme a ihned podáváme.
Toasty Havaj se sýrem
Plátky toastového chleba potřeme máslem a připravíme na plech. Poklademe je plátky šunky, polovičními plátky ananasu a plátkem sýra. Po mírném rozpečení a natavení sýra je posypeme paprikou a ozdobíme petrželkou. Ihned podáváme.
Skotské sýrové toasty
Plátky chleba potřené máslem necháme chvíli grilovat. Kostičky sýra v kastrolku zalijeme pivem, přidáme hořčici a ohřejeme, dokud se sýr nerozpustí. Touto směsí poklademe opečené plátky chleba a v troubě nebo na grilu zapečeme. Před podáváním je ozdobíme petrželkou.
Mezi recepty na přípravu toastů jistě mnohokrát najdeme známé i méně obvyklé úpravy topinek. V podmínkách našich kuchyní stačí jen mít doma bochník chleba, nemusí být ani toastový a v každém případě tvrdý sýr (vhodný je i hermelín nebo niva) a dále uzeninu, zeleninu, rybičky v konzervě nebo vajíčka.
Krajíc chleba obložíme podle chuti, přikryjeme kousky sýra a zapečete třeba v mikrovlnné troubě. Pokud použijeme vajíčko, pak jej musíme jako první rozklepnout do vykrojeného středu krajíce. Také lze na opečenou topinku vrstvit směs drůbežích jatýrek, kuřecích kousků nebo jen hub podušených na cibulce. Po zapečení jako doplněk použijeme čerstvou zeleninu - rajčata, okurky, papriku nebo brokolici.
Doplňky
V současné době se topinky, toasty a obložené chleby podávají s doplňky, kterými jsou omáčky, dresinky a dipy. Bez nich si někteří lidé nedokáží toasty či sendviče představit. Kečup, tatarská omáčka, francouzský dresink nebo hořčice nesmí v žádném případně na stole s toasty chybět.
Co se týče fantazie, té se v přípravě toastů meze nekladou. Jak nejraději připravujete toasty nebo sendviče vy?
Foto:
Profimedia.cz