Domácí pálivá harissa

Harissa, to je tradiční pálivá omáčka pocházející z arabské kuchyně. Používá se k dochucování pokrmů i samostatně. A má opravdu říz!


3.73x
35 min

Ingredience

1 paličkačesnek
2-3 lžičkysůl
1 kscitron
3 lžičkykoriandr
6-10 kschilli paprička
1 kgčervená paprika
3 lžičkyřímský kmín
3 ksčervená cibule
1 dlrajčatové pyré

podle potřeby

olivový olej

Postup přípravy

Papriky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 20 minut na funkci gril. Občas papriky otočíme, aby se jejich slupka propekla ze všech stran. Pečené papriky přemístíme do mísy, přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout. Poté z paprik sloupneme zčernalou slupku, zbavíme semínek a stopky. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo. Stroužky česneku oloupeme a z citronu vymačkáme šťávu. Koriandr a římský kmín vsypeme na suchou pánev a necháme rozvonět. Koření poté v hmoždíři roztlučeme na jemný prášek. Chilli papričky zbavíme stopky a nakrájíme na kousky. Semínka můžeme vydlabat, ale není to úplně nutné. Množství chilli papriček závisí na jejich pálivosti a naší chuti. Lze použít čerstvé i sušené chilli papričky. Na pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, vsypeme cibuli a pár minut restujeme. K cibuli vsypeme česnek, chilli papričky a ještě asi 2 - 3 minuty restujeme. Do mixéru vsypeme oloupané papriky, cibulovou směs, rajčatové pyré (nejlépe domácí), nadrcené koření a důkladně rozmixujeme. Harissu osolíme, znovu promixujeme a podle potřeby přidáme ještě lžíci olivového oleje pro správnou konzistenci. Harissu přendáme do vyvařených skleniček a uzavřeme víčkem. Pro delší trvanlivost zavařujeme ve vodě na 80 °C 20 minut. Poté obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pálivou domácí harissu používáme k dochucování omáček, polévek, zeleninových i masových směsí, kuskusu apod. Chutná i samostatně ke grilovaným pokrmům.


Vaříme s kuskusem: Nejlepší recepty s ultra rychlou přípravou!


Kuskus je velmi variabilní surovina, dá se použít jako jednoduchá příloha, hlavní chod v podobě salátu, na způsob rizota, ale také použít jako základ do nejrůznějších placiček, polévek a jako hlavní surovina při přípravě sladkých nákypů a kaší. Jak se kuskus správně připravuje se podíváme ve vybraných receptech.


Vaříme


Recept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem


Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu - velmi oblíbené pomazánky z cizrny. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc. Fotorecept krok za krokem.


Recept

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Domácí pálivá harissa

Zpět na recept
Druh jídla
Omáčky
Národní kuchyně
Arabská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena