Originální recept na kuskus marockých Berberů z pohoří Atlas.
Hodnocení
5.0
/ 5 (5x)
Doba přípravy
15 min
Ingredience
Podle chuti
Cukr
Sůl
Koření
Podle potřeby
Olej
Vejce
Voda
Pšeničná krupice
Postup přípravy
Na pánvi rozpálíme olej a do něj vložíme krupici. Berbeři používají prosnou, já používám pšeničnou. Krupici za stálého míchání necháme zhnědnout a potom zalijeme vodou, aby byla na prst nad krupicí. Vaříme, dokud se voda neodpaří a zrníčka krupice jdou od sebe. Vznikne nám polotovar, který se dá dále zpracovat na slano nebo na sladko.
Na sladko smícháme kuskus s rozšlehanými vejci a cukrem. Vzniklou směsí potřeme plech pokrytý pečícím papírem a pečeme 15 - 20 minut. Na slano kuskus osolíme a okořeníme.
Domácí kuskus na sladko podáváme jako cukroví. Kuskus na slano používáme jako přílohu. Můžeme ještě vmíchat vejce a vytvoříme kuličky nebo placičky, které upečeme v troubě, také se používají jako zavářka do polévky.
Jeste donedavna me nenapadlo, ze bych si kukus, ktery mam hrozne rada, pripravila na sladko :) Vyzkousim i tento recept. Vytecny netradicnik moucnik lze pripravit napr. i s Caro - na webu caro.cz je cely postup. Mezi ingrediencemi jsou napr. orechy, skorice, rozinky... mnamka :) Doporucuju! Kuskus ma opravdu mnoho vyuziti :)