Recept na dobrý sytý hovězí vývar, do kterého nepřidáváme žádná umělá dochucovadla.
0.13 ks | celer |
2 ks | mrkev |
1 ks | petržel |
4 kuličky | nové koření |
6 kuliček | barevný celý pepř |
500 g | maso hovězí zadní |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
libeček | |
mletý černý pepř | |
játrová zavářka | |
hladká petrželka | |
podle potřeby | |
voda | |
polévkové nudle |
Pod vlažnou vodou omyjeme hovězí maso a případně očistíme šlachy, blány apod. Maso vložíme do hrnce s vlažnou vodou. Přidáme nové koření a celý pepř. Vaříme asi 1 hodinu, pokud děláme z většího kusu masa, vaříme déle. Je nutné průběžně sundavat z polévky škraloup, jinak bude polévka ve výsledku kalná. A také dolévat vodu, aby se všechna nevyvařila. Ideálně vaříme na menší stupeň pod pokličkou. Během pomalého vaření si oloupeme a nakrájíme mrkev, petržel a celer. Vedle v hrnci si uvaříme nudličky, které mohou být kupované nebo domácí - na domácí nudle najdete recept v mé kuchařce. Nudličky nikdy nevaříme v polévce, vždy zvlášť. Během pomalého vaření si také můžeme udělat domácí játrovou zavářku. Z vody si vyndáme maso, dolijeme trochu vody a přidáme zeleninu, poté začneme dělat knedlíčky. Knedlíčky lze dělat v ruce, případně je můžeme dělat pomocí lžičky, ruce i lžičku si namáčíme do vlažné vody, aby se nám nelepila zavářka. Než bude vše hotové, tak si ukrojíme z masa jeden plátek a ten pokrájíme do polévky. Když všechny knedlíčky vyplavou a zelenina je měkká, přidáme na dochucení petržel (raději používám hladkou) a libeček. Nakonec domácí hovězí vývar dochutíme podle chuti solí a mletým pepřem. Zbylé maso se nám perfektně hodí k rajské, koprové, houbové a jiné výborné omáčce. Domácí hovězí vývar bez umělých dochucovadel podáváme s chlebem nebo pečivem.
autor Marcy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena