Podle tohoto receptu připravíte skvělé domácí bramborové gnocchi. Dál je můžete upravovat podle vlastní fantazie - s dušeným masem, se špenátem a smetanou, se sýrem...
Hodnocení
4.8
/ 5 (16x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
4x
Ingredience
Podle potřeby
Olej
Podle chuti
Sůl
Ostatní
Vejce2 ks
Brambory850 g
Krupice100 g
Hladká mouka 150 g
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé uvařené brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozdrolíme do mísy.
Přidáme hladkou mouku, krupici a smícháme. Poté přidáme 1 celé vejce, 1 žloutek a vytvoříme pevnější těsto. Je-li těsto příliš husté, přidáme trochu vody nebo oleje, můžeme použít i vejce. Je-li těsto naopak příliš řídké, přidáme trochu mouky a krupice.
Z těsta můžeme vytvořit gnocchi nebo i běžný bramborový knedlík.
Gnocchi tvarujeme jednoduše kávovou lžičkou namočenou ve vodě, nebo si vezmeme formičku na vosí úly (cukroví) a vymažeme ji vodou nebo olejem. Potom formičku vyplníme těstem, které poté již vytvarované vyndáme a vždy přeřízneme na poloviny.
Připravené gnocchi vaříme v dostatečném množství vroucí vody a průběžně vyndáváme děrovanou naběračkou ty, které už vyplavaly. Nechceme gnocchi převařit! Postupně je vyndáváme.
Vždy je pomažeme trochou oleje a zakryjeme alobalem nebo utěrkou, aby došly.
Nedá mi to a proto musím napsat recenzi. Doma sme měli málo krupice a tak jsme ji nastavovali hrudou moukou a loňských brambor jsme měli 800g, ale těsto vyšlo na jedničku a nemuseli sme do něho nic přidávat. Na vál sem si nasypal trochu hrubé mouky a nastala asi ta největší piplačka s tímto receptem a to výroba malých kuliček - šištiček ... Vlastní vaření bylo super, do vroucí vody nasypat hluboký talíř nočků, zlehka zamíchat a po chvilce vybírat jen ty kousky co vyplavou. Nočky jsem vrátil zpět na talíř a nechal chvíli odpočinout než se dodělala druhá várka nočků. S výsledkem jsem byl spokojen, tak Vám přeji " Dobrou chuť " .