Chléb se v dnešní době vyplatí kupovat. Nicméně není vůbec těžké si jej upéci doma a vychutnat si jeho skvělou chuť a potěšení z dobře odvedené práce.
Hodnocení
3.2
/ 5 (1111x)
Doba přípravy
120 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Těsto
Cukr
Sůl2 lžičky
Kmín2 lžičky
Tymián2 lžičky
Droždí1 kostka
Hladká mouka 500 g
Vlažná voda3 dl
Vlažné mléko3 lžíce
Na potření
Ocet
Voda
Postup přípravy
Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného oslazeného mléka rozdrobíme droždí a odstavíme. Mezitím vezmeme mouku, kterou smícháme se solí a kořením. Do vzniklé směsi nalijeme kvásek. Nakonec přilijeme vlažnou vodu, vypracujeme těsto a necháme asi jednu hodinu kynout.
Z vykynutého těsta vytvarujeme mokrýma rukama dvě šišky. Pak na plech položíme dva bochníky, které jsme vytvarovali. Necháme ještě 20 minut kynout.ho nech Mezitím zapneme troubu.
Těsně před vložením chleba do trouby jej potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme dalších 30 až 45 minut. Během pečení chléb pravidelně potíráme octovou vodou.
Nejlepší chléb je samozřejmě čerstvý a teplý. Po vyjmutí necháme chléb vychladnout.
Foto: www.profimedia.cz
Myslím si, že přísady jsou tak na 1 kg mouky.
Ale já mám problém v tom, že mám chleba těžký a ubitý, když jsem to dělala ze sušeného droždí, tak to bylo o chlup lepší, ale nebyl vevnitř krásně bublinkovatý. Přidávám trochu celozrnné žitné mouky, asi 300 g žitné a 700 g pšeničné. Vyrobila jsem dokonalou zbraň, bohužel k jídlu chléb nebyl. Nevím jestli byl málo propracovaný, nebo to dělá ta mouka.
Thea
Recept je dobrý, poměrně značně blbuvzdorný... To znamená že se povedl i mi, jen je na mně chleba dost slaný, mohl by být méně, ale rozhodně je poživatelný... Přidala jsem ještě slunečnicové semínko, mňam mňam...
zelvik1
až na popraskanou kůrku dobrý
teta
kváskový chléb!!
přátelé domácího pečení!
zkuste kváskový chléb...je zdravější, vydrží a od doby, co jsem to poprvé zkusila už chleba nekupuju! ;) je nutné udržovat kvásek, ale není to zas taková věda a pokud se o něj hezky staráte, máte záruku i dobrého chleba, který vždy pěkně nakyne a jak tady mnozí píšete...dáte si do něj na co si vzpomenete... semínka, oříšky... koření :) Prostě doporučuji!!
Zacatecnik
Domácí chléb
Dobrý den.I já jsem podlehl pečení domácího chleba.Dlouho jsem odolával,ale teď už vím že se vyplatí,je čerstvé a chutné.Dávám tam přísady podle chuti.Někdy špek,cibulku,slunečnicové semínka,prostě co mně napadne.Dnes už chléb nekupuji,ale peču si sám.