Připravíme si gnocchi. Ve slupce uvařené brambory oloupeme a prolisujeme do mísy. Brambory osolíme, přidáme ricottu, prosátou hladkou mouku, rozšlehané vejce a jemně nasekané čerstvé oregano. Ze směsi vypracujeme hladké a nepříliš lepivé těsto, které rozdělíme na 4 kusy. Z každého kusu vyválíme dlouhý váleček o průměru 1,5 - 2 cm, ze kterého odkrajujeme stejně velké kousky (noky). Pracujeme na dobře pomoučněné desce a do každého noku utvoříme prstem důlek.
Noky zvolna uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Doba varu je přibližně 2 - 3 minuty, dokud noky nevyplavou na povrch. Hotové noky slijeme a ihned vložíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Bramborové gnocchi osolíme a zprudka orestujeme ze všech stran dozlatova a uchováme na teple.
Připravíme si hrášek. Na oleji necháme zpěnit jemně nakrájenou šalotku, vmícháme vyloupaný čerstvý hrášek, který zvolna podusíme doměkka. Hrášek podle chuti osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a zjemníme máslem.
Opečené domácí bramborové gnocchi promícháme s podušeným hráškem rozdělíme na porce podáváme se strouhaným parmazánem.
Jemné bramborové gnocchi výborně chutnají i v dietnější verzi bez opečení.