Recept na zdravou zeleninovou polévku. Bez masa je vhodná i pro vegetariány.
Hodnocení
3.5
/ 5 (42x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Česnek2 stroužky
Sůl
Ocet
Cibule1 hrst
Celer1 hrst
Voda1 l
Mrkev1 hrst
Rajčatový protlak1 plechovka
Masox1 kostka
Brambor1 ks
Bílé zelí3 hrstě
Vařící voda1 l
Olej nebo sádlo2 lžíce
Vepřové maso1/2 kg
Mletý černý pepř
Celý černý pepř6 kuliček
Bobkový list2 lístky
Celé nové koření4 kuličky
Postup přípravy
Dáme si vařit maso s kořením a česnekem asi do 1 l vody. Zeleninu a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
Ve větším hrnci osmahneme na tuku cibuli, mrkev, celer a zelí. Přidáme masox, protlak, bramboru a podlijeme asi 1 l vody. Vaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme. Maso vložíme do hrnce se zeleninou a nalijeme i vývar. Boršč ochutíme solí, pepřem a octem. Nakonec dáme sekanou petrželovou nať, výborná je i celerová. Voda se během vaření vypařuje, podle potřeby ji dolijeme nebo necháme polévku hustou. Můžeme dolít i vývar.
Boršč po česku podáváme s čerstvým pečivem.
Je to hezke, ze mluvite o pravem borsci, i kdyz puvodni recept je na "cesky borsc". Kdyz jsem pred lety psala prispevek, myslela jsem ze by ta polevka se mohla jmenovat jinak, zelnacka na cerveno nebo jakkoli jinak, ale borsc... Podstata jeho chuti sladkokyselost, a to diky zakladnim ingrediencim - kysane zeli a sladka cervena repa, zadne "vyvazovani" octem (cukrem). Mimochodem cibule osmahla s protlakem na konec je samozrejmosti. Pokud v takoveto polevce neni repa je to ЩИ cti šči, to tech scej se take dava nakonec cibule smazena s protlakem ale vyber zeli je na kucharce muze byt kvasene nebo cerstve hlavkove.
Manzelce pozdrav od skoro zeml´acky(землячки), Krasnojarsk!
sibiri
Komentář k receptu Dobrý boršč po česku
Kdo pise ze borsc bez repy neni borsc nebyl asi v Rusku. S repou je Moldavsky,Polsky a Ukrajinsky. Bez repy je ten nejlepsi,procestoval jsem celou RF a manzelka je z republiky Altaj.
Helenka
Právě proto jsem se vrátila k tomuto receptu,moc nám tato úprava polévky chutná..
Helenka
Po dlouhé době jsem se vrátila k osvědčenému
Helenka
Re: zelobramboš
Dobrý den dámy,to je moc fajn,že se tak můžeme dohadovat o všem,co nás překvapuje a zajímá.Netušila jsem,že bude i diskuze.Tato polévka je opravdu chutná a červenou barvu má z protlaku a je pro ty,kteří řepu nemusí.