DIA makovec

Recept na jednoduchý makovec vhodný nejen pro diabetiky.


4.36x
60 min

Ingredience

125 mlolej
2 ksvejce
250 mlmléko
1 ksprášek do pečiva
2 lžičkycitronová kůra
500 mlpolohrubá mouka
0.5 lžičkyvanilková esence
1 lžícecitronová šťáva
350 mlmletý mák
83 mlDIA chrom sypký k pečení

Postup přípravy

Připravíme si středně velký pekáček, vyložíme ho pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. V míse smícháme mouku (možno ji namíchat s celozrnnou pšeničnou moukou v poměru 1:4), sypký DIA chrom se sukralózou k pečení (má oranžovou krabičku), pečivový prášek, citronovou kůru a mletý mák. Vymačkáme si citronovou šťávu a přidáme do mísy. Smícháme a rozšleháme studené mléko, 2 celá vejce, olej a 1/2 lžičky vanilkové esence. Vše vlijeme do sypké směsi v míse a vařečkou pěkně promícháme. Těsto je husté asi jako na běžnou třenou bábovku. Těsto na DIA makovec vlijeme do pekáčku s pečicím papírem, nebo vymaštěného a vysypaného hrubou moukou, uhladíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 40 minut. Špejlí zkusíme, zda je makovec upečený. Pokud se na špejli těsto nelepí, makovec vyklopíme na podložku a necháme vychladnout. Je možno ho podle možnosti potřít rozpuštěnou DIA čokoládou s kouskem ztuženého tuku, nebo s ní jen pocákat, případně promazat DIA džemem. My ho ale máme rádi jen tak, jak se vyklopí z pekáče. Jen se po něm zapráší. Makovec podle tohoto receptu je možné dělat také pro nediabetiky s cukrem, suroviny jsou stejné, jen místo DIA chromu dávám 22 dkg krupicového cukru včetně 1 vanilkového. Pak už ale nedávám vanilkovou esenci.
user-icon

autor cesko227

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept DIA makovec

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena