Makovník s citronovou polevou

Skvěý, jednoduchý a vláčný moučník pro všechny milovníky máku.


5.01x
45 min

Ingredience

těsto

1 hrnekcukr
3 lžíceolej
2 ksvejce
1 hrnekmléko
1 balíčekprášek do pečiva
2 hrnkypolohrubá mouka
1 hrnekmletý mák

poleva

150 gcukr moučka
2 lžícecitronová šťáva
2 lžícehorká voda

Postup přípravy

Vejce ušleháme s cukrem, postupně přidáme mléko, mouku, olej a prášek do pečiva. Vyšleháme hladké těsto a nakonec opatrně vmícháme mák, který pečlivě a pomalu zašleháme.

Těsto vlijeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy nebo hlubšího pekáčku. Moučník v troubě nakyne a bude vyšší, proto je lepší pekáč nebo plech s vyššími okraji. Pečeme na 180 °C přibližně 30 minut, poté vyzkoušíme špejlí, zda je upečeno a těsto se na špejli nelepí.

Makovník vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme citronovou polevu - horkou vodu s citronovou šťávou nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr, až vznikne hladká a tužší konzistence. Polevu rovnoměrně rozetřeme po celém povrchu moučníku a necháme, nejlépe v chladu, ztuhnout.

Makovník s citronovou polevou krájíme na kostky a podáváme.
user-icon

autor Veronika


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Makovník s citronovou polevou

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.