Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými nebo prolisovanými stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením nebo jen mletým kmínem, můžeme přidat i špetku staročeského koření. To může být smíchané s mletým zázvorem buď 2:1nebo 1:1.
Špek nakrájíme. Cibule očistíme a nasekáme. Cibule můžeme použít stejné množství, jako je masa. Maso nakrájíme na kostky, klobásky na kolečka. Pokud máme čas, můžeme maso naložit do dezertního vína nebo dobré staročeské medoviny.
V hrnci vyškvaříme špek. Zpěníme na něm cibuli a přidáme klobásky s masem. Vše dobře osmahneme a okořeníme. Směs promícháme, stáhneme z plamene a ochutíme sladkou, případně pálivou paprikou. Maso ihned zalijeme horkou vodou a promícháme. Do masové směsi přidáme zelí, promícháme a zahustíme smetanou. Budíček krátce povaříme. Pokud jsme maso nenakládali, můžeme směs podlít pivem. Pak budíček odstavíme a pod poklicí jej necháme pomalu zchladnout.
Čumáčkův jarní budíček necháme odležet do druhého dne. Pak jej ohřejeme a podáváme s houskovým knedlíkem.