Cuketu oloupeme, po rozřezání odstraníme dužinu se zrnky a nastrouháme na hrubém struhadle - odložíme. Kedlubny oloupeme a také nastrouháme. Cibulku nakrájíme nadrobno a na oleji nebo sádle osmažíme dozlatova.
Nastrouhané kedlubny dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl a kmín a vaříme asi 15 minut. Po této době přidáme nastrouhanou cuketu a společně vaříme ještě asi 10 minut. Po uvaření slijeme vodu přes cedník a propláchneme tekoucí vodou. Dáme zpět do hrnce, podlijeme trochou vody, znovu jen povaříme a za stálého míchání zahustíme hladkou moukou, abychom dostali požadovanou hustotu. Na závěr cuketovo-kedlubnové zelí dochutíme solí, cukrem a octem. Přidáme osmaženou cibulku.
Cuketovo-kedlubnové zelí podáváme s pečeným masem a houskovým nebo bramborovým knedlíkem.