Houby na chvíli namočíme do vody, zelí nakrájíme na nudličky. Opláchnuté maso nakrájíme také na slabé nudličky.
Rozpálíme si hrnec s olejem a maso osmahneme je dočervena. Maso posypeme chilli kořením a zalijeme vývarem. Může to být i vývar z jedné kostky masového bujonu. Přidáme máčené houby, zelí a povaříme 20 minut.
Přilijeme sójovou omáčku, víno, špetku glutasolu, ocet a cukr. V trošce studené vody rozmícháme solamyl a nalijeme ho do polévky. Za stálého míchání ještě krátce povaříme, polévka zhoustne.
Těsně před koncem vaření nasypeme do čínské polévky s houbami drobně nakrájenou zelenou cibulovou nať.
Pokud se vám bude zdát čínská polévka s houbami málo ostrá, stačí přidat více chilli koření a sójové omáčky.