Chřest oloupeme, odkrojíme dřevnaté konce a povaříme krátce v osolené a citronem okyselené vodě. Povařený chřest scedíme, prolijeme studenou vodou a nakrájíme na špalíčky 2 - 3 cm dlouhé.
Cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme ji na olivovém oleji, přisypeme rýži na rizoto. Rýži orestujeme, přilijeme víno, když se odpaří, tak za stálého míchání přiléváme po naběračkách horký vývar. Takto postupujeme vždy, když se předchozí naběračka vývaru odpaří. Budeme potřebovat asi 1 l vývaru. Pokračujeme, dokud není rýže měkká, pak vmícháme máslo, parmazán a chřest. Na závěr chřestové rizoto dochutíme solí a pepřem.
Chřestové rizoto naší Jany rozdělíme na porce a podáváme jako lehký hlavní chod.