Do vody dáme vařit oloupanou cibuli, nové koření, celé koření a kousek bobkového listu.
Základ kysela osolíme a do povařeného koření zašleháme kyselou smetanu rozšlehanou s hladkou moukou. Povařené kyselo přecedíme. Přidáme na plátky nakrájené hříbky a necháme chvíli povařit. Nakonec dáme do polévky ve slupce uvařené, oloupané brambory a natvrdo uvařené vejce. Chodské kyselo dochutíme
octem.
Chodské kyselo podáváme s čerstvým pečivem.
U nás se kyselo vaří pouze a jedině z kvásku. Ten u nás v Jablonci seženete v každém pekařství. Ale třeba se u nich této polévce opravdu říká kyselo a takto se vaří. U nás se takové polévce spíše říká mléčná.
alena
kyselo
je to opravdové kyselo? všude čtu, že se tam dává kvásek, který si máme udělat, nikoliv z droždí, ale z žitné mouky a to zraje asi 14 dní. teď nevím, co je tedy správné kyselo?!