Chléb z žitného kvásku

Recept na chléb, který je krásně nadýchaný i bez použití kvasnic.


4.5195x
17×

Ingredience

4 lžičkysůl
3 lžičkykmín
1 lvoda
0.5 lžičkymletý koriandr
500 gpšeničná mouka
500 gžitná chlebová mouka
500 gpšeničná chlebová mouka
150 gžitný kvásek

Postup přípravy

Nejdříve si musíme udělat žitný kvásek. Recept na kvásek najdete zde: Kvásek z žitné mouky Smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Vznikne nám řidší těsto. Uděláme si jej večer a přikryté necháme do rána v teple kynout. (Nechávám jej kynout ve 4-litrové míse a je plná!) Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl, koriandr a kmín. Těsto zaděláme již na vále a necháme asi 3 hodiny kynout. Pak jej rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme bochník chleba a v ošatce necháme zase asi hodinu kynout. Před vložením chleba si nahřejeme elektrickou troubu na 250-300°C a dáme do ní dva prázdný plechy. Když nám chleby krásně nakynuly a plechy se opravdu hodně rozpálily, tak dáme na ten horní oba chleby a na ten spodní nalijeme hrnek vody. POZOR!- voda se hned změní v páru. Rychle zavřeme dvířka od trouby a necháme půl minuty. (Pomocí páry nám vznikne krásná kůrka na chlebu) Pak spodní plech vyndáme a takto pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200°C. Takto pečeme asi 50 minut. Z této dávky máme dva bochníky chleba o váze cca 1200g. Výroba je sice zdlouhavá, ale chléb z žitného kvásku je krásně vláčný a opravdu dobrý! Nekazí se a je mnohem zdravější než když je vyrobený pouze pomocí kvasnic.


Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo


Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?


Když


Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem


Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.


Recept


Další recepty na domácí pečivo pěkně pohromadě

user-icon

autor pavlinasl


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chléb z žitného kvásku

Zpět na recept
Druh jídla
Přílohy
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.