Oblíbené jídlo pákistánské a indické kuchyně. Vegetariánská kořeněná pochoutka z cizrny.
Hodnocení
4.5
/ 5 (12x)
Doba přípravy
45 min
Chutnalo
1x
Ingredience
Ostatní
Cibule1 miska
Rajče1 kg
Lime1 lžička
Cizrna1 hrneček
Bílý jogurt2 lžíce
Garam masala1 lžíce
Česnekovo-zázvorová pasta1 lžíce
Postup přípravy
Noc předem necháme ve vodě nabobtnat cizrnu. Druhý den ji uvaříme do měkka.
Na rozpálený olej nasypeme římský kmín a necháme pár vteřin prohřát. Postupně přidáme směs celého koření tvořící směs garam masala - bobkový list, černý a bílý pepř, hřebíček, skořice, kardamom, semínka koriandru, muškátový květ, muškátový oříšek, badyán. Tento krok lze nahradit později přidáním většího množství drceného stejného koření těsně před dovařením.
Po pár vteřinách přidáme do směsi koření nadrobno nakrájenou cibuli a zesklovatíme ji. Přidáme česnekovo-zázvorovou pastu a dobře promícháme. Nenecháme na oleji příliš dlouho, aby se česnek nezačal pálit a nezhořkl.
Do směsi pak přidáme drcenou kurkumu, nadrobno nakrájenou zelenou chilli papričku, malinko podlijeme a přidáme směs nadrobno nakrájených rajčat. I ideálně spařených a oloupaných. Rajčata podusíme alespoň 20 minut, aby se úplně rozvařila a vytvořila omáčku.
Do této omáčky pak nasypeme uvařenou cizrnu. Podle chuti okořeníme mletým koriandrem, chilli kořením, případně směsí garam masala. Opět necháme alespoň 15 minut provařit, aby se cizrna s omáčkou dobře spojila.
Před dovařením přidáme limetkovou šťávu a nadrobno nasekané listy koriandru nebo petržele. Přidáme trochu bílého jogurtu. Chana Masala podáváme s plackami čapátí nebo rýží basmati.
Dobrý den, já si recept uvařila a bylo to výborné. Zase tak zmatené to nebylo a chutnalo to vyborne. Bohužel jsem jídlo snedla dřív, než jsem ho stačila vyfotit.
Honza
Re:
Autor to ale napsal správně - sice trošičku nesrozumitelně, ale správně. V ingrediencích totiž má 1 lžíci garam masaly, což je směs koření. Ta se dá koupit již koupit nejen ve specializovaných obchůdcích, ale např. i v Globusu. Pokud ale někdo nemá možnost si tuto směs koupit, považuji jen za pozitivum, že autor rozepsal i její domácí vyrobení (bobkový list, černý a bílý pepř, hřebíček, skořice, kardamom, semínka koriandru, muškátový květ, muškátový oříšek, badyán). Škoda jen, že nerozepsal ještě poměry jednotlivých složek.