Recept na úpravu bažanta, který bude chutnat celé rodině. Žádné složité postupy a nedostupné suroviny!
Hodnocení
4.5
/ 5 (117x)
Doba přípravy
160 min
Chutnalo
7x
Ingredience
Marináda
Sůl3 špetky
Med2 lžíce
Olivový olej1 cl
Mletá sladká paprika1 lžička
Ostatní
Máslo150 g
Cibule1 ks
Jablko5 ks
Bažant1 ks
Anglická slanina200 g
Postup přípravy
Odleželého bažanta oškubeme, v rámci možností zbavíme broků, jemné chloupky opálíme nad plamenem. Poté bažanta zbavíme vnitřností, odřízneme hlavu a pařáty, řádně omyjeme ve studené vodě a po osušení jej osolíme.
Připravíme marinádu z pěti lžic olivového oleje, lžičky mleté červené papriky, trochy soli a dvou lžic medu. Pořádně promícháme a bažanta marinádou potřeme zevnitř i zvenčí.
Asi pět plátků anglické slaniny vpravíme bažantovi pod kůži na hřbetě a do útrob. Do útrob mu také vložíme asi 50g másla. Dalších asi 100g másla vložíme do pekáčku, do kterého bažanta posadíme hřbetem vzhůru.
Nakrájíme na kolečka středně velkou cibuli a na čtvrtky několik zralých menších jablek. Tímto bažanta obložíme a část jablek dáme i do jeho útrob.
Takto připraveného bažanta na pekáčku dáme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 2 hodiny.
Pravidelně kontrolujeme a poléváme šťávou z pekáčku. Poslední čtvrthodinku můžeme ubrat teplotu v troubě a zvolna dopékáme.
Jako příloha k bažantovi po chalupářsku se hodí rýže i brambory, ale klidně obojí dohromady.
Výborný recept. Vyzkoušela jsem a můžu říct, že tak dobře ochuceného bažanta jsem ještě neudělala. Jen poznámka. Nepekla jsem ho, ale dusila. Maso se jen rozpadalo, bylo šťavnaté, nevysušené, prostě mana nebeská.Doporučuji vyzkoušet.
Lenka
Perfektní
Dělala jsem již podruhé a je náš oblíbený. Doporučuji jablko nastrouhat na jemno a podlít. Vznikne tak dokonalá omáčka! Jinak peču ani ne hodinu-poprvé byl hodně vysušený, ale tleskám receptu, je jeden z našich nejoblíbenějších.
Moravanda
:)
Recept výborný, moc děkuji. Stejně můžeme upravit i divokou kachnu.
martuan
Komentář k receptu Chalupářský bažant
Děkuji za tento recept. Bažanta jsem vařila poprvé, nevěděla jsem si rady a tento recept je úžasný. Všem chutnalo.
Mirek
Chalupářský byžant
Rád tento recept doporučuji, asi jako většina jsem v něm udělal drobné změny, ale základ jablka med a cibule zůstal. Rozhodně doporučuji zkusit stojí to zato.