Česnekový chleba v troubě

Recept na čerstvý a voňavý chleba, který si připravíte jednoduše sami doma.


3.37x
150 min
1×

Postup přípravy

Smícháme mouky, sůl, kmín a sušené droždí. V případě, že máme klasické čerstvé droždí, je nutné nejdříve bokem připravit kvásek - smíchat droždí ve vlažné vodě spolu se lžičkou cukru a teprve pak přimíchat do nádoby s moukou. Následně se přidá voda - spíše vlažná a poté přidáme 3 lžíce oleje.

Mixérem s hnětacími metličkami zpracujeme těsto - na vyšších otáčkách cca 1 - 2 minuty. Těsto necháme ležet v přikryté nádobě asi 15 minut na teplém místě.

Poté přimícháme (opět mixérem) do těsta očištěný a prolisovaný česnek podle chuti. Česnek je možné i nakrájet nadrobno. Poté těsto přendáme do pečící nádoby vymazané sádlem nebo tukem na pečení. Bochník vytvarujeme podle tvaru nádoby a můžeme si pomoct lžící navlhčenou v teplé vodě. Opět přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout aspoň hodinu.

Chléb nejprve pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C, potom přepneme na 180 °C a dopečeme cca 45 - 55 minut podle trouby. Jestli chceme kůrku, musí se bochník přibližně každých 10 - 15 minut potírat teplou vodou po povrchu.

Česnekový chleba je velmi dobrý s bylinkovým máslem.
user-icon

autor Taira


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Česnekový chleba v troubě

Zpět na recept