Českou vánoční rybí polévku podáváme se smaženou houskou. Chutná výborně!
Hodnocení
4.7
/ 5 (87x)
Doba přípravy
60 min
Chutnalo
6x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý zázvor
Mletý černý pepř
Ostatní
Máslo150 g
Cibule1 ks
Hrášek60 g
Hladká mouka 50 g
Kořenová zelenina300 g
Čerstvá petrželka2 lžíce
Hlava z kapra2 ks
Máslo na jíšku50 g
Mlíčí, jikry a odřezky z kapra500 g
Postup přípravy
Kapří hlavy omyjeme, odstraníme z nich žábry, oči a ploutve.
Celer, mrkev a petržel očistíme, oškrábeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zelenou petrželku usekáme.
Rybí vnitřnosti propláchneme a uvaříme v menším množství osolené vody doměkka.
Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku.
V hrnci na másle zpěníme cibuli a přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Jakmile zelenina zhnědne, zalijeme ji vodou a vložíme kapří hlavy, odřezky z kapra a hrách. Vše vaříme asi půl hodiny doměkka.
Potom rybí polévku přecedíme, osolíme a ochutíme pepřem a mletým zázvorem. Vmícháme uvařené vnitřnosti a zahustíme máslovou jíškou.
Českou rybí polévku povaříme ještě asi 10 minut, vsypeme usekanou petrželku a můžeme podávat. K vánoční polévce nesmějí samozřejmě chybět houskové krutony.
Děláme ji každý rok na Vánoce nesmí chybět na stole.
stavros666
Česká rybí polévka
Udělal jsem ji podle Vašeho receptu,ale bez hladké mouky.Nebylo třeba nijak zahušťovat***byla sama od sebe zahuštěna všema přírodníma ingrediencema***a skutečně jsme si velice pochutnali.Poslal jsem fotografii s popisem ingrediencí.Přeji dobré pochutnáníčko....///