Černou omáčku vařívaly již naše babičky, nejvíce o svátcích, jedla se například s vánočkou, nebo velikonočním mazancem.
Hodnocení
3.0
/ 5 (145x)
Doba přípravy
25 min
Ingredience
Ostatní
Sůl
Máslo30 g
Rum1/2 dl
Povidla3 lžíce
Hladká mouka 30 g
Vlašské ořechy50 g
Sušené ovoce200 g
Kandovaná pomerančová kůra30 g
Postup přípravy
Ořechy posekáme nahrubo. Sušené ovoce - hrušky, jablka, švestky - pokud jsou kupované přelijeme vroucí vodou. Ořechy, ovoce a kandovanou kůru dáme do hrnce. Vlijeme trochu vody, osolíme ji a společně povaříme.
Zvlášť si z másla a mouky připravíme tmavší jíšku. Do jíšky vlijeme povařenou směs. Povidla zředíme troškou vody a vmícháme do omáčky. Krátce povaříme a odstavíme. Nakonec do omáčky vmícháme rum.
Černou omáčku podáváme podle chuti.
Samozřejmě strouhaný perník, ale také ořechy, vlašské a lístové,mandle loupané a proč je sekat nadrobno .....? A povařené sušené švestky, mohou být i kompotované. A co ten rum? Černé pivo přece. A také sirup, což není cokoli, co koupíte v krámu, ale sirup z cukrové řepy. Buď koupený a nebo vařený, až je hustý, z řepy cukrové. :-)
Jan Kašpar
černá omáčka
já dávám do omáčky ještě lískové oříšky a místo jíšky zahušťuji strouhaným perníkem