Burčák

Zkuste si udělat vlastní burčák!


3.377x
60 min

Postup přípravy

Hrozny dáme do vinařského lisu a pomocí hrubé síly vylisujeme.

Cukr rozpustíme ve vodě. Štávu z hroznů smícháme s cukrem, nalejeme do dubového soudku a dáme do sklípku. Phmatem sledujeme teplotu.

Kvašení nastane spontánně. Nejlepší je brát si při kontrole teploty soudku do sklípku svíčku. Kysličník uhličitý vznikající při kvašení je těžší než vzduch. Když je ho moc, svíčka zhasne.

Podle teplotních podmínek a kvality vína trvá kvašení obvykle 6 - 7 dní. Při doteku je sud teplejší než vaše ruka. Pokud je tomu tak, je čas soudek otevřít. Nabereme vzorek koštýřem.

Přítomnost jemných bublinek je znamení burčáku. Pálí do nosu jako poctivá sodovka. Pravý burčák kvasí postupně, nejkvalitnější trvá asi 60 minut, pak už je to nezralé mladé víno, kterému Maďaři říkají "rampáš".
Pijme opatrně ,jezme neco mezi tím,po vylezení ze sklípku nás do obličeje uhodí slunce,a ti nezvyklí na pravý "burčák"skončí v pankhejtu.
user-icon

autor doktor no


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Burčák

Zpět na recept