Broskvový koláč

Vynikající recept na broskvové koláče zalité smetanovou pěnou. Recept je určen na 2 koláče o průměru 18cm. Koláče vyjímáme z forme studené! Jinak by se nám roztrhly.


3.0187x
90 min

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Necháme změknout máslo a nakrájíme je na vločky. Do mísy prosijeme mouku a přidáme máslo (100g), cukr (2 lžíce), ocet a špetku soli. Taky přilijeme přibližně 100 ml studené vody.
Ze všeho vypracujeme hladké tužší těso, které vytvarujeme do koule. Takto připravené těsto můžeme zabalit do fólie a necháme jej zhruba půl hodiny uležet v lednici.



Mezitím si připravíme broskve. Omyté broskve spaříme a zhruba ještě minutu je blanšírujeme. Pak je všechny oloupeme. Pak je rozpůlíme a vypeckujeme.


Vanilkový lusk rozpůlíme a vydlabeme z něj dřeň. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, vanilkovou dřeň, mléko, smetanu a vše našleháme.



Rozehřejeme si troubu na 250 °C a připravíme si dortové formy, které vymažeme tukem.



Ztuhlé těsto vytáhneme z lednice, rozpůlíme a na pomoučněném vále je samostatně vyválíme na placky o něco větší než formy. Plackami vyložíme formy, těsto povytáhneme přes okraje a dno propícháme vidličkou.
Takto připravé formy dáme do trouby předpéct asi na 10 minut. Teplotu snížíme na 170 - 180 °C.



Předpečený korpus posypeme mletými mandlemi. Vyrovnáme na něj rozpůlené broskve, které přelijeme smetanovou pěnou. A jako vrchol všeho koláče posypeme mandlovými lupínky. Formu pak vložíme zpátky do trouby a dopékáme dalších 20 minut.



Hotové koláče necháme vychladnout a posypeme je moučkovým cukrem.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Broskvový koláč

Zpět na recept