Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme na drobné kostičky a větší stroužky česneku prolisujeme nebo nadrtíme.
Vepřovou plec (trošku prorostlou tukem) nakrájíme na kostky cca 3 x 3cm, promícháme s drobně nakrájenou cibulí, solí, kmínem, drceným česnekem a kečupem. Maso necháme 2 - 6 hodin odležet.
Potom brněnského vrabce pečeme v troubě při cca 200 °C na sádle a podlitého troškou vody, později přeléváme výpekem. Pečeme do zlatohněda, až je maso měkké.
K brněnskému vrabci nejlépe chutná dušený špenát nebo kysané zelí (ve studené nebo teplé úpravě) a houskový knedlík. Dobré jsou i vařené brambory.
Pozn.: Kdo má rád hodně pikantní maso, může použít ostrý kečup nebo trošku chilli papriky při nakládání masa.