Bramborové rizoto

Tenhle recept v podstatě zachovává postup při přípravě klasického italského rizota. Na recept ale není použita rýže. Recept mám již víc jak deset let zapsaný, ale až nyní jsem se k němu dostal a vyzkoušel. Stojí za to!


4.58x
20 min

Ingredience

1 lžícečesnek
1 ksčervená paprika
0.5 lzeleninový vývar
1 kssladká smetana
1 lžícedrcený kmín
1 ksčervená cibule
2 balíčkyuzený sýr
0.5 kgnové brambory
20 dkgcukrový hrášek

podle chuti

sůl
mletý pepř

Postup přípravy

Nové brambory nakrájíme i se slupkou na menší kostičky. Stejně tak i jednu červenou papriku, balíček sladkých hráškových lusků, ty překrojímy asi na 4x, záleží na velikosti. Na trošce oleje orestujeme červenou cibulku a papriku, těsně před vložením brambor nakrátko osmažíme ještě s česnekem a mletým kmínem. Po vložení brambor pečlivě zamícháme, aby se každý kousek omastil. Chvíli restujeme, pak podlijeme naběračkou vývaru. Postupně mícháme, vaříme bez poklice a opakovaně podléváme. Asi po 10 minutách vaření přidáme nakrájene hrachové lusky. V této fázi už postupujeme obezřetně, ve finále nesmí být bramborové rizoto rozvařené na kaši! Takže lusky vložíme raději dříve, aby se stačily lehce provařit. Nakonec bramborové rizoto zalijeme sladkou smetanou, přidáme nadrobno nakrájený ovčí sýr - copánky, Můžou být i uzené, jídlu to pak dodá správný šmak. Necháme provařit. Konzistence by měla býti krémová, ale brambůrky nerozvařené! Pokrm se obejde bez masa či uzeniny, kdo chce, může si toto přidat při prvním smažení cibule. Kdo chce, může ve finále prosypat parmezánem. Obojí však není nutné, pokrm je již tak docela výrazný. Bramborové rizoto solíme až úplně nakonec! Při okamžité konzumaci si dáváme pozor! Pokrm si díky bramborům dost dlouho drží vysokou teplotu a je docela sytý. Pokud použijeme základní suroviny bez masa, dá se označit za vegetariánský a určitě nezruinuje peněženku.
user-icon

autor Toolak


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové rizoto

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena