Bramborové pyré

Bramborové pyré aneb děláme bramborovou kaši. Pyré zjemníme, když místo mléka použijeme smetanu nebo mascarpone.


3.1142x
30 min

Postup přípravy

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky. Opláchneme je a vložíme je do hrnce s teplou osolenou vodou. Brambory přivedeme k varu a vaříme minimálně 15 minut.

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na nudličky (proužky). Na pánvi rozpustíme máslo a cibuli v něm na mírném ohni pomalu smažíme dohněda. V dalším kastrůlku svaříme mléko.

Uvařené brambory scedíme a necháme je asi 3 minuty odkryté, aby se z nich odpařila voda. Pak je dobře rozmačkáme nebo prolisujeme. Vložíme je zpátky do hrnce. Přidáme horké mléko a dobře vše zamícháme. Nejlépe je pyré míchat metlou, aby bylo nadýchané.

Nakonec z cibule scedíme máslo, které opatrně zamícháme do pyré, nastrouháme na něj špetku muškátového oříšku a posypeme cibulí. Pyré podáváme horké.

Pyré je vhodnou přílohou k pečenému masu, závitkům nebo rybám.
user-icon

autor Vilienka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bramborové pyré

Zpět na recept