Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Do veliké mísy nasypeme mouku. Nastrouháme do ní vychladlé nastrouhané nebo prolisované brambory a vmícháme změklé máslo.
Z části cukru, vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Zbylý cukr s mletým badyánem, mlékem a rumem vmícháme do základu. Nakonec doplníme kváskem, rozinkami a nakrájenými ořechy. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vyválíme 9 válečků.
Ze 4 upleteme spodní část vánočky a ze 3 prostřední cop. Dva poslední stočíme jako šňůrku vrchní část vánočky. Jednotlivé vrstvy dáme na sebe a povrch potřeme vejcem.
Bramborovou vánočku pečeme v předehřáté troubě asi hodinu. Upečenou vánočku necháme vychladnout.
Vychladlou bramborovou vánočku pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme se do ní pustit.
Foto: Shutterstock.com