Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Čerstvou zeleninu (mrkev, menší celer, menší cibuli, petržel) očistíme a nakrájíme na drobné kostky. Zeleninu můžeme použít i mraženou. Klobásu a žampiony nakrájíme na kousky.
Do vývaru s vodu dáme nakrájené brambory, zeleninu, žampiony a klobásu a přivedeme k varu. Jelikož používáme vývar, nepřidáváme masox, vegetu apod. Podle chuti osolíme a okořeníme mletou paprikou (sladkou nebo ostrou) a pepřem. Vaříme cca 30 minut.
Ke konci přidáme do bramboračky prolisovaný nebo nožem na plocho rozdrcený či nadrobno nakrájený česnek. Taktéž přidáme majoránku, kterou před přidáním do hrnce v dlaních rozetřeme kvůli aroma.
Bramboračku s vývarem podáváme s krajícem chleba.