cukr | ||
olej | ||
sůl | ||
ocet | ||
1 l | mléko | |
1 kelímek | smetana | |
3 ks | bobkový list | |
5 lžic | hladká mouka | |
citronová šťáva | ||
2-3 ks | mrkev | |
2 lžičky | zeleninová vegeta | |
smetana nebo máslo |
Mrkev nebo kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Vložíme ji do hrnce s vodou, přidáme bobkový list a vegetu a dáme vařit. Pokud chceme, aby měla omáčka výraznější chuť, zeleninu orestujeme na másle. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji.
Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Omáčku mícháme do zhoustnutí. Nakonec do ní vmícháme rozmixovanou zeleninu, dochutíme ji podle vlastní chuti solí, cukrem, octem a citronovou šťávou a necháme provařit. Pro zjemnění omáčky vmícháme smetanu nebo lžíci másla.
Podáváme s masem a brambory, těstovinami, knedlíkem nebo noky.
Autor:miroslavaJ
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena