Sytá a osvěžující hustá polévka - polské národní jídlo. V Polsku má snad každá rodina svůj zděděný recept na vlastní bigos, je to taková lehčí naše zelňačka.
Hodnocení
4.7
/ 5 (227x)
Doba přípravy
90 min
Chutnalo
3x
Ingredience
Podle chuti
Sůl
Mletý černý pepř
Ostatní
Cibule2-3 ks
Bobkový list2 ks
Hovězí zadní300 g
Uzený bůček200 g
Hlávkové zelí1/2 hlávky
Klobása pikantní2 ks
Rajský protlak2 ks
Mletá sladká paprika1 lžíce
Vepřové plecko300 g
Sádlo vepřové2 lžíce
Kysané zelí500 g
Pálivá mletá paprika1/2 lžičky
Na ozdobu
Čerstvá petrželka
Postup přípravy
Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou a dáme vařit.
Kysané zelí scedíme, nálev si necháme. Zelí překrájíme, přidáme do hrnce k hlávkovému zelí a vaříme doměkka.
Cibuli nakrájíme nadrobno a čerstvou petrželku nasekáme na jemno.
Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásy na kolečka a uzený bůček na kostičky.
V jiném hrnci osmažíme na sádle cibuli dozlatova. Přidáme bobkové listy a nakrájené hovězí maso, osolíme ho a opepříme, vydusíme na tuk a přidáme vepřové maso. Vaříme podobně jako děláme u nás základ na guláš. Opět vydusíme na tuk, zasypeme mletou paprikou pálivou i sladkou, promícháme a ihned vmícháme 2 malé rajské protlaky.
Chvíli restujeme, abychom protlak zbavili kyselosti. Potom zalijeme vývarem z vařeného zelí i lákem z kysaného zelí a dusíme doměkka.
Přidáme klobásy a uzený bůček. Vlijeme uvařené zelí z prvního hrnce.
Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. V Polsku jsem neviděla, že by kuchaři zahušťovali bigos moukou a smetanou.
Bigos z Opole podáváme posypaný nasekanou petrželkou nebo cibulovou natí jako hlavní chod s chlebem.