Poláci o tomto pokrmu tvrdí, že je to božská směs, která se musí dusit vždy 7 hodin. Příprava jídla trvá tři dny.
Hodnocení
3.3
/ 5 (100x)
Chutnalo
2x
Ingredience
Ostatní
Sůl
Majoránka1 lžička
Cibule2 ks
Kmín2 lžičky
Sádlo200 g
Škvarky150 g
Bobkový list4 lístky
Hovězí maso400 g
Sušené houby1 hrst
Vepřové maso400 g
Mletá sladká paprika1 lžička
Kysané zelí750 g
Papriková klobása1 ks
Postup přípravy
Hovězí maso očistíme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
Zelí propláchneme, zalijeme horkou vodou. Přidáme kousky hovězího masa. Osolíme, okořeníme, přidáme kolečka cibule a houby. Nakonec přidáme sádlo a dusíme. Podle potřeby podléváme. Dusíme při mírné teplotě asi 3 hodiny.
Druhý den tuto dobrotu opět uvedeme do varu, přidáme kousky vepřového masa, škvarky a dusíme přibližně stejnou dobu jako první den.
Třetí den přidáme kolečka klobásky, hodinku podusíme a servírujeme.
... zatím to dusím jen půl hodiny a už teď to báječně voní...
vlamir
Velmi zajímavý bigos
Jeden z nejzajímavějších receptů na bigos na českém netu. Nejpodobnější skutečnému svátečnímu bigosi, který znám z polska. Jen mí přátelé dávali spolu s hovězím i skopové maso, s klobásou pak drůbeží a houby dávali čerstvé. Množství zelí a cibule se odvíjelo podle množství masa - zelí tolik, co masa, cibule polovina.
T.Werber
Máme rodinu v Polsku, asi z jiné oblasti, jejich Bigos se dělá z kysaného a čerstvého zelí, vepřového masa, uzeného masa s kostí, z klobásy,houby, cibule, bobkový list, červená sladká paprika, celý pepř, nové koření, rajčatový protlak a celá příprava trvá cca 2,5h. Je to u nich tradiční jídlo, které se podává na svatbách a různých oslavách, rodinných sešlostech. je výborný jak za tepla, tak za studena a dokáže nasytit velké množství lidí, za pár korun... teda zlotých :o)
michalhausler
doporučuji - držte se sušených hub
Bigos byl skutečně dobrý. Pouze sušené houby jsem neměla, a tak jsem použila houby koupené v nálevu, a tím se možná malinko změnila chuť do kysela.
Jako přílohu jsem uvařila houskový knedlík, a tak jsem vytvořila nefalšovanou česko-polskou krmi..