Nastrouhaná vyjádřená jablka (2 kg čisté váhy) a bezové kuličky nejméně 15 minut společně povaříme. Poté propasírujeme přes jemné síto, abychom jablka zbavili slupek, bezinky peciček a získali tak jemnou kašovitou hmotu. Nezáleží na tom, zda bezinky a jablka vaříme a pasírujeme zvlášť či dohromady.
Do získané hmoty přidáme 1 kg cukru a cca 10 minut vaříme, až marmeláda začne želírovat. Poté do bezinkové marmelády přidáme šťávu z citronu, lžičku skořice a konzervant.
Bezinkovou marmeládu plníme do skleniček a používáme podle chuti.
Pár doplňujících postřehů k receptu: Možná se divíte, proč se k bezinkám přidávají jablka. Důvod je prostý - samotná bezinková marmeláda není tak dobrá.
Bezinky skutečně hodně barví (dříve se používaly i jako barvivo), proto raději nepoužívejte novou utěrku. Kyselina sorbová je běžně k dostání pod názvem Pomůcka ke konzervování. Pro jistotu můžeme ještě samozřejmě na marmeládu před zavíčkováním nalít trošku alkoholu.
Na 2 kg obraných bezových bobulek je třeba nasbírat určitě alespoň 7 l neobraných bobulí. Syrové bobule jsou jedovaté a silně projímavé, teprve po převaření jsou zcela nezávadné.