Benátská restovaná zelenina

Výborné jako samotné jídlo vhodné pro vegetariány a vegany, popřípadě jako příloha k masu, třeba při grilování. Vynikající a zdravý recept.


3.08x
20 min
1×

Postup přípravy

Na přípravu je možné použít buď čerstvou zeleninu, jak píši v ingrediencích, nebo lze použít mraženou zeleninovou směs Benátská zelenina (odtud název). Zde se také rozhoduje o době vaření, s čerstvou zeleninou je příprava delší.

Čerstvou zeleninu si pečlivě umyjeme. Kukuřici vyloupeme. Mrkev okrájíme a nakrájíme na malé kostičky. Čím menší kostičky, tím rychleji to bude. Zeleninu dáme vařit na páru. Hrnec s vodou po dně a sítkem, do kterého se zelenina dá, je nutné hlídat, aby bylo stále dost vody.

Po změknutí zeleninu vyjmeme a dáme na pánev s trochou olivového oleje. V ingrediencích je uvedena pouze přibližná dávka. Je to na každém, jak moc oleje tam bude chtít. Olej můžeme samozřejmě dát i normální, ale mně to více chutná takto. Osolíme a okořeníme podle chuti. Pozor však, abychom to nepřehnali. Například oregano je opravdu hodně aromatické. Lehce osmahneme, aby zelenina chytla chuť koření, ale zároveň neztratila tu svoji a případně se nevysušila.

Pokud používáme mraženou zeleninu, tak ji promyjeme teplejší vodou, aby trochu povolila, dáme ji na rozpálený olej a dále již postupujeme stejně jako s čerstvou zeleninou.

Mohlo by se zdát samozřejmostí použít mraženou zeleninu. Vždyť je to přece rychlejší, úspornější a nevím co ještě. Ale nezapomínejme, že trocha práce navíc za tu chuť stojí!

V případě, že jste opravdu masáci (máte rádi maso), tak můžete do zeleniny přidat nakrájenou slaninu, popřípadě šunku.

A ještě jedna rada na závěr. Pokud máte zeleninu k masu, které děláte na pánvi, tak je nejlepší zeleninu osmahnout na výpeku z masa. Je to výborné, chytne to pak tu chuť a nemusí se to dokořenit.

Benátskou restovanou zeleninou podáváme ještě teplou s něčím zeleným navrchu (například s rukolou), aby to bylo hezky barevné.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Benátská restovaná zelenina

Zpět na recept