Pasta alla carbonara je jedním z nejznámějších italských jídel na celém světě. A jak tomu v případě slavných receptů bývá, existuje mnoho legend kolem původu tohoto slavného pokrmu. Přesto, že tento recept vznikl poměrně nedávno, existuje spousta teorií o původu tohoto pokrmu, které se velmi často rozcházejí.
Existují dvě hlavní teorie: slavnější z teorií říká, že těstoviny alla carbonara byly vynalezeny během druhé světové války, když se někdo pokusil připravit těstovinový pokrm s využitím surovin, které dostávali američtí vojáci na příděl - a to s vejci a slaninou. Touto kombinací se uvařené těstoviny doplnily, přidal se pepř a sýr pro ozvláštnění chuti.
Druhá teorie naznačuje, že carbonara je jídlo starořímského původu s názvem "CACIO e ova" (nebo také sýr a vejce), které bylo podáváno horníkům neboli karbonářům. Přestože kombinace sýra a vajec s těstovinami byla známá již dlouhou dobu, způsob přípravy "carbonara", jak ji známe dnes, se zrodila až během druhé světové války, kdy si američtí vojáci v hospodě poručili přidání guanciale, kterou si omylem spletli se slaninou běžně přidávanou k vajíčkům. Barilla je č. 1 na těstoviny a omáčky v Itálii. Pro více informací navštivte www.barilla.cz
Autor:Barilla



Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena