Bánovská kyselica

Sváteční i postní polévka našich babiček ze Slovácka.


4.7234x
120 min
4×

Ingredience

sůl
6 ksvejce
1 sklenicemléko
1 ksceler
6 ksmrkev
2 kspetržel
0.5 kgfazole
3 hrstěhouby
2 kostkymasox
4 listybobkový list
10 kuličeknové koření
3 kelímkykysaná smetana
1 balíčekkysané zelí
20 kuličekcelý černý pepř

Postup přípravy

Nejdříve si namočíme fazole a houby. Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na větší kousky a dáme vařit společně s kořením, masoxem a troškou soli. Z kysaného zelí slijeme vodu a schováme ji na později. Zelí, fazole a houby dáme vařit, ale každou ingredienci zvlášť. Fazole trochu přisolíme. Vývar ze zeleniny slijeme do většího hrnce. Vybereme ze zeleniny koření a nakrájíme ji na menší kousky. Zeleninu přidáme do vývaru. Není nutné dát do vývaru všechno. Osobně dávám všechnu mrkev, dvě petržele a celer nemusím vůbec. Záleží jen na vás. Do vývaru přidáme scezené houby, zelí a fazole. Fazole můžeme přidat i s částí vody. Smetanu naředíme mlékem a nalijeme do vývaru. Vejce rozklepneme, jemně našleháme, aby nám v polévce zůstaly kousky vajec. Za pomalého míchání přidáme vejce do polévky a zavaříme. Polévku podle chuti osolíme a okyselíme vodou z kysaného zelí. Bánovskou kyselicu podáváme s čerstvým pečivem podle chuti.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Bánovská kyselica

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena