Pečivo, které dobře chutná samotné. Je možná i varianta se zeleninou.
těsto | |
---|---|
1 lžíce | cukr |
1 lžička | sůl |
2 ks | vejce |
0.5 l | mléko |
1 ks | kypřicí prášek do pečiva |
1 kostka | droždí |
0.5 kostky | tuk na pečení |
1 kg | hladká mouka |
na potření | |
1 ks | vejce |
podle potřeby | |
tuk | |
na ozdobu | |
1 balíček | kmín |
1-2 lžíce | mák |
1-2 lžíce | sezamová semínka |
1-2 lžíce | hrubá sůl |
Do hrnečku dáme trochu teplého mléka a celé droždí, necháme pár minut vykvasit. Do mísy nasypeme hladkou mouku, kypřící prášek, sůl, přidáme vejce a tuk. Přidáme kvásek a všechny suroviny prohněteme. Těsto necháme na teplém místě kynout.
Z těsta tvarujeme malé žemličky, které klademe na tukem vymazaný plech. Babiččiny žemličky pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme je mákem, kmínem, sezamovým semínkem a hrubou solí. Babiččiny žemle pečeme na 200 stupňů asi 20 minut. Doba pečení záleží na velikosti žemliček.
Milujete pečivo? Výběr redakce nejlépe hodnocených receptů na domácí rohlíky a housky
Recepty na krásně křupavé a nadýchané domácí pečivo, které povýší každou snídani či svačinu na vyšší příčku.
autor máma
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena