Babiččiny ovocné knedlíky

Kynuté knedlíky plněné slívami, meruňkami nebo rynglemi. Recept na klasický sladký hlavní chod.


3.8170x
60 min
1×

Postup přípravy

Do mísy vsypeme polohrubou mouku a vyhloubíme důlek, do kterého nadrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Zamícháme a necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme vejce, zbylé mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou vykynout do dvojnásobného objemu - stačí půl hodiny.

Těsto vyválíme, nakrájíme na čtverečky a do každého dáme půl meruňky (ryngle, slívy apod.) bez pecky. Pokud máme jahody, balíme do každého knedlíku jednu celou jahodu. Případně můžeme používat ovoce zmražené.

Ovocné knedlíky vaříme v osolené vařící vodě. Knedlíky jemně zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky potom hned vyplavou. Vaříme 10 minut na mírném ohni. Po 5 minutách jemně zamícháme. Při vybírání ovocných knedlíků z vody každý propíchneme vidličkou.

Babiččiny ovocné knedlíky podáváme na talíř a ozdobíme podle chuti. Každou porci knedlíků pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme podle chuti. Někdo má rád mletý mák smíchaný s cukrem moučka. Jiní dají přednost osmažené strouhance smíchané s vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Děti mají nejraději knedlíky posypané grankem a cukrem moučka. Z této dávky mi vychází 23 knedlíků o průměru asi 6 cm. Běžně babiččiny knedlíky zaděláváme z 1 kg mouky.
user-icon

autor veraricna


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččiny ovocné knedlíky

Zpět na recept