- Do vody dáme vařit koření, nejlépe uzavřené v košíčku na koření nebo v mulu. Přidáme rozkrojenou cibuli, rozkrájené stroužky česneku a sůl.
- Do vařící vody vložíme uzené maso a dolijeme vařící vodu tak, aby maso zakryla. Máme-li domácí uzené maso předem nakládané do láku, nepřidáváme do vody koření. Uzené maso vaříme asi 25 minut.
- Přidáme nahrubo krájenou zeleninu a dovaříme maso téměř doměkka.
- Maso vyndáme z vývaru, necháme ho zchladnout a nakrájíme ho nebo nasekáme na malé kousky. Vývar scedíme a uschováme.
- Rýži propláchneme studenou vodou, spaříme vařící vodou, znovu propláchneme. Dáme ji do zapékací nádoby, promícháme s uzeným masem, zalejeme vývarem tak, aby vývar přesahoval zhruba 2 cm nad rýži.
- Babiččino rizoto dusíme v mírně horké troubě zakryté, nádobu vložíme do nevyhřáté trouby. Až se vsákne tekutina, nádobu odkryjeme a pečeme dále, až je rýže měkká a okraje u stěn nádoby zlátnou. Babiččino rizoto má být sypké!
- Babiččino rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem, ozdobené kečupem nebo jinou pikantní rajčatovou polevou a se zeleninovým salátem.
Tip: Pokud je maso libové, přidáme k vývaru nad rýží 1 - 2 lžíce sádla. Pokud máme uzené koleno, tak staženou kůži dáme na rýži a dusíme ji spolu s ní, až do doby odkrytí nádoby. Pak ji odstraníme a rizoto dodusíme. Zlepší se tím chuť rizota.