Troubu předehřejeme na 240 °C (u plynové trouby stupeň 9). Ostrým nožem seřízneme vrchní část ananasu s listy a plátek silný asi 2,5 cm na opačném konci. Ananas postavíme na prkénko a okrájím z něj slupku. Špičkou nože odstraníme "očka" a ananas po délce rozpůlíme. Vykrojíme střed a každou polovinu nakrájíme napříč na plátky.
Plátky ananasu rozložíme do velké zapékací misky a posypeme rozinkami. Pokapeme polovinou javorového sirupu a polovinou rumu. Pečeme v předehřáté troubě 5 minut.
Zatím smícháme v misce zbývající javorový sirup a rum, žloutek, kukuřičný škrob, vanilkovou příchuť a zázvor. Z bílků ušleháme sníh a 2 lžíce sněhu opatrně vmícháme do hmoty se žloutkem. Potom všechnu hmotu se žloutkem vmícháme do sněhu z bílků.
Vzniklou hmotu naneseme na horký ananas, povrch posypeme cukrem a koláč vrátím na 5 minut do trouby. Sníh získá lákavou zlatavou barvu.
Ananasový koláč podáváme horký. Recept na koláč je pro 6 osob.
Zdroj:
Rychle a snadno, edice
100 nejlepších receptů
Zajímavé komentáře
Delikatesa!!!