Kmínový bochník chleba o váze 1300 g snadno a bez starostí. Stačí váha, kuchyňský robot (nebo pevná ruka s vařečkou), rozumná trouba, pekáček nebo jiná vhodná nádoba a schopnost držet se plánu.
těsto | |
---|---|
42 g | droždí |
1 lžička | cukr |
530 ml | voda |
2 lžičky | sůl |
1 lžička | kmín |
600 g | hladká mouka |
200 g | hladká žitná mouka |
Do hrnečku dáme zhruba 150 ml teplou vodu (cca 40 ˚C). Nemusí to být přesně, musí tam ale zbývat místo, až se kvásek zvedne. Přidáme lžičku cukru a rozmícháme ho. Přidáme rozdrobenou kostku droždí (42g, opět, nemusí to být úplně přesně). Prošlé droždí je lepší nepoužívat, už se tak nezvedne a chleba pak bude tuhý a "mokrý".
Dál pokračujeme s nádobou robota, postavenou na váze. Nasypeme hladkou mouku a žitnou mouku. Pokud vám ujede ruka, nic se neděje, dáte méně té druhé - celkem by to mělo být 800 g mouky. Přidáme lžičku kmínu a dvě lžičky soli. Vlijeme hrneček s kváskem a přidáme další teplou vodu, celkem to bude 530 g. Na to pozor, těsto je na to hodně citlivé, pokud je vody moc, chleba se rozlije v placku a při krájení se drobí, pokud je vody málo, nevykyne a bude tuhý.
Nádobu dáme do robota nebo těsto hněteme vařečkou, což je celkem zdlouhavá otrava a ajťáka z toho bolí ruka. Do pekáčku si dáme pečící papír a těsto "vyženeme" z nádoby robota do pekáčku. Troubu nastavíme na 40˚C a počkáme 40 minut. V létě stačí sluníčko, radiátor, případně hřející počítač - pokud necháváte kynout mimo troubu, přikryjeme těsto utěrkou kvůli osychání, prachu a hmyzu. Těsto se zvedne.
Nastavíme troubu na 185 °C a 60 minut. Po hodině chleba vyklopíme z pekáčku.
První dva dny skladujeme kmínový chléb v plátěném pytlíku nebo utěrce, dalších 5 dní vydrží v igeliťáku, pak je pořád ještě dobrý na topinky.
Už žádné plýtvání! Jak využít starý chleba v kuchyni?
Každému občas doma nějaký ten kus chleba zbyde, ale pokud ho nenecháte v sáčku, kde zplesniví, ale třeba v bedýnce ve spižírně, kde jen vyschne a ztvrdne, můžete ho sice věnovat sousedům, kteří mají slepice, ale můžete ho také docela dobře zužitkovat v kuchyni.
autor David Matějček
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena