Původ whisky nacházíme v Irsku. Pojí se s příchodem svatého Patrika do této ostrovní země v 5. století. Naučil místní obyvatele vyrábět z ječmene "živou vodu" metodou, která byla lidstvu tehdy známá zhruba 500 let - destilací. Chuť a aroma whisky je samozřejmě ovlivněno dobou zrání a druhem dřevěných sudů. Prvotně ji však ovlivňuje původ surovin k její výrobě. Podobně jako u piva, je jedním z hlavních kritérií kvalita vody, dále pak i složení rašeliny a v neposlední řadě minerální látky obsažené v půdě, na níž se pěstuje ječmen. Whisky ze skotských vysočin je jemná a sladká, oproti tomu palírny v nížinách vyrobí whisky suchou a vhodnou spíše k přidávání do míchaných whisky. Whisky vyráběné na skotských ostrovech mají lehce slanou a rašelinnou chuť.Více se o whisky dozvíte v našem článku
skotská whisky.