Tamarilo je keřové ovoce. Plody jsou dlouhé asi 9 cm. Slupka je tenká, hladká a červená. Vzhledem připomíná rajská jablíčka. Existují také druhy se žlutohnědou nebo jen žlutou slupkou. Dužina je žlutá až načervenalá. Plod měkne směrem do středu. Jádra jsou jedlá a jsou obalena "rosolem". U zralého poldu je dužina trpkosladké chuti a nezralé plody jsou silně hořké a téměř nepoživatelné.
Tamarilo obsahuje vysoký podíl vitamínu C, provitamin A, železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor a křemík. Obsahuje 210kJ (cca 50kcal) na 100g dužiny. Nejlepší k jídlu je, když se rozpůlí, pocukruje a uloží přes noc do lednice. Dá se však použít jako tomatové jablíčko na vaření nebo dušení. Jen je třeba se předem zbavit slupky, která je hrozně hořká.