Sójová omáčka vznikla zhruba před 2500 lety. První nápady ochucování jídel přišly v době konzervování mas do soli, kdy z nich vytékala tekutina, kterou se pak jídla ochucovala. Při rozšíření nového náboženství a vegetariánství vznikla potřeba vymyslet omáčku nemasového původu.Tak přišla na řadu rýže. Tradiční asijská surovina. Tato omáčka, spíše pasta, však chuťově přehlušovala chuť a vůni pokrmu, tak se začalo hledat dále. V průběhu let byly upraveny suroviny a fermentace a omáčka se začala vyrábět z pšenice a sójových bobů. Omáčka měla příjemnou vůni a chuť a vůni a chuť jídla doplňovala a zvýrazňovala.Jedním z prvních výrobců byla firma Kikkoman. Do USA přišla již v 19. století. V dnešní době se však sójová omáčka vyrábí 2 základními způsoby. Přírodní fermentací a běžnou průmyslovou výrobou - chemickou hydrolýzou.O výrobě sójové omáčky a více informací se dočtete přímo ve článku
Sójová omáčka.