sójová omáčka

[object Object]

Sójová omáčka vznikla zhruba před 2500 lety. První nápady ochucování jídel přišly v době konzervování mas do soli, kdy z nich vytékala tekutina, kterou se pak jídla ochucovala. Při rozšíření nového náboženství a vegetariánství vznikla potřeba vymyslet omáčku nemasového původu. Tak přišla na řadu rýže. Tradiční asijská surovina. Tato omáčka, spíše pasta, však chuťově přehlušovala chuť a vůni pokrmu, tak se začalo hledat dále. V průběhu let byly upraveny suroviny a fermentace a omáčka se začala vyrábět z pšenice a sójových bobů. Omáčka měla příjemnou vůni a chuť a vůni a chuť jídla doplňovala a zvýrazňovala. Jedním z prvních výrobců byla firma Kikkoman. Do USA přišla již v 19. století. V dnešní době se však sójová omáčka vyrábí 2 základními způsoby. Přírodní fermentací a běžnou průmyslovou výrobou - chemickou hydrolýzou. O výrobě sójové omáčky a více informací se dočtete přímo ve článku Sójová omáčka.

Varianty slova: sójová omáčka, sójové omáčky, sójové omáčce, sójovou omáčkou, sójových omáček, sójovými omáčkami, sójových omáčkách, sójovým omáčkám

Tip: Hledat recepty obsahující pojem sójová omáčka

Recepty obsahující pojem sójová omáčka