Tak jako je v Itálii populární pizza, tak ve Francii má největší ohlas francouzské slané pečivo známé pod názvem quiche (čti "kiš"). Je to slaný koláč s vaječnou náplní (našlehaná vejce se smetanou) krájený na trojúhelníky a pojídá se horký.Nejznámější je quiche lorraine, lotrinský slaninový koláč, jež se dříve pekl z chlebového těsta, podobného těstu kynutému. Dnes se peče z těsta křehkého a plní se smetanou, vejci a slaninou. Tvar a výška koláče je dnes již také dosti odlišná. Dříve se pekl plochý koláč na plech a krájel se na čtverce či obdélníky. Dnes se peče v dortové formě a jeho náplně se mohou obměňovat dle chuti pórková, šunková, sýrová, s brokolicí, žampiony či špenátem.Více se o Quiche a jejich výrobě dozvíte v našem článku
Quiche - Francouzská pochoutka.