Původ whisky nacházíme v Irsku. Pojí se s příchodem svatého Patrika do této ostrovní země v 5. století. Naučil místní obyvatele vyrábět z ječmene "živou vodu" metodou, která byla lidstvu tehdy známá zhruba 500 let - destilací. Chuť a aroma whisky je samozřejmě ovlivněno dobou zrání a druhem dřevěných sudů. Prvotně ji však ovlivňuje původ surovin k její výrobě. Podobně jako u piva, je jedním z hlavních kritérií kvalita vody, dále pak i složení rašeliny a v neposlední řadě minerální látky obsažené v půdě, na níž se pěstuje ječmen. Whisky ze skotských vysočin je jemná a sladká, oproti tomu palírny v nížinách vyrobí whisky suchou a vhodnou spíše k přidávání do míchaných whisky. Whisky vyráběné na skotských ostrovech mají lehce slanou a rašelinnou chuť.Více se o whisky dozvíte v našem článku skotská whisky.
Tento druh chřestu se jako první pěstoval v Evropě.Pro svou jednodušší pěstitelskou náročnost je zelený chřest také levnější. Svou zelenou barvu získává ze slunce. Má vyšší biologickou hodnotu a některé druhy zeleného chřestu se nemusí loupat. Většinou se loupe pouze dolní část výhonku.Také můžeme sehnat divoký zelený chřest. Ten je samozřejmě mnohem aromatičtější než pěstovaný chřest.Více se o chřestu dozvíte v našem dvoudílném článku Chřest se vrací do českých kuchyní a Lahodný chřest 2.díl.
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena