Posledně jsem vám prozradila, co vše potřebujete mít doma, aby jste si mohli sami připravovat míchané nápoje, nebo svým novým uměním oslňovat třeba přátele a návštěvy. Dneska vám povím, o sklenicích, jak jít na zdobení a hlavně způsoby míchání nápojů.
Důležité ale také je, v čem koktejly a drinky podáváte. Tvar sklenice totiž nejen ovlivňuje chuť, ale teprve ve správné sklenici se koktejl náležitě uplatní a vynikne. Pokud se tedy opravdu rozhodnete pro domácí barmanství, neměly by vám pro tyto účely jistě chybět sklenice na šampaňské, stejně jako sklenice na víno, tumblery, longdrinky, aperitivy nebo koňaky. Zatímco sklenice na šampaňské jsou úzké, vyšší - flétny, sklenice na vína bývají v těle nižší a širší. Sklenice na bílé a červené víno mají rozdílný vzhled kalíšku. Na koktejly zase nižší a vyšší koktejlové misky. Koňakovky mají baňatou misku a jsou na nízké nožce.
Než se pustíme do samotného míchání nápojů, ještě se zmíním o ozdobách koktejlů, které k nim jistě neodmyslitelně patří. Jsou to: limetka, citrón, pomeranč, grep, ananas, kiwi, jahoda, banán, meloun, broskev, oliva, okurka, celer, máta a koktejlová třešeň. Na ozdobu okraje sklenky se používá pískový cukr nebo sůl a říkáme tomu krusta. Ač ozdoba vypadá na sklenice složitě, je to jednoduché. Připravíme si ji tak, že sklenku, kterou chceme krustou ozdobit, chytneme za dno a krouživým pohybem ji namočíme do citrónové šťávy a potom do cukru nebo soli. Při použití ovoce i zeleniny dbáme na to, aby bylo vše důkladně omyto, osušeno, pokud možno z nechemicky ošetřených plodů.
Chemikálie se pak uvolňují do nápoje. Ty kazí a mění chuť nápoje. Většinou krájíme kolečka, která nařízneme do středu. Můžeme taky použít ozdobná napichovátka. Vejde se nám na ně více druhů ovoce a zeleniny. Z máty používáme pěkné, čerstvé lístečky, které vkládáme do sklenice. Bar máme vybavený, suroviny připravené, sklenice nachystané, ozdoby jistě zvládneme jako nic, takže ještě to hlavní. Jak si míchaný nápoj připravit.
Do šejkru dáme led a dle receptu ingredience. Dobře šejkr uzavřeme a důkladně, alespoň pětkrát protřepeme. Šejkr otevřeme, obsah vlijeme do předem připravené, vychlazené sklenice, ozdobíme a podáváme.
Sklenici, ve které chceme nápoj podávat, vychladíme. Nejlépe ledem zalitým vodou. Do míchací sklenky vložíme led, suroviny uvedené v receptu a zamícháme barovou lžičkou. Do připravené vychlazené skleničky přecedíme koktejl přes barové sítko. Sklenici s nápojem ozdobíme a můžeme podávat.
Jednu třetinu sklenky, v níž bude nápoj podáván, vyplníme drceným ledem (není-li v receptu uvedeno jinak). Poté dáme do mixéru drcený led. Do mixéru nikdy nedáváme kostkový! Přidáme další ingredience podle receptu. Mixér zapneme maximálně na šest sekund a nápoj pak přelijeme do připravené sklenky s ledem.
Asi nejjednodušší způsob. Do vychlazené skleničky vložíme led a ingredience podle receptu. Zamícháme míchací lžičkou, ozdobíme a podáváme.
Jednotlivé suroviny opatrně přiléváme podle receptu přes koktejlovou třešeň vloženou do sklenice na napichovátku. Postupem času získáte grif a budete schopni vrstvit tekutiny různých hustot a barev bez koktejlové třešně.
Teď už se směle můžete pustit do přípravy koktejlů. Přesto vám ještě příště prozradím, jaké míchané nápoje rozlišujeme a pro ty nejzvídavější přidám i pár barmanských pojmů.
Foto: Profimedia.cz
Autor:admin_hela
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena