Rozhovor s Markem si pro náš server připravila Jana Konvalinková.
Rozhovor
Marku, jsi jistě velmi zaměstnaný člověk. Zpíváš, píšeš texty, hudbu, moderuješ, každý den Tě mohou posluchači pražského Hey rádia poslouchat na vlnách 95,7 FM mezi 14 a 19 hodinou v Bílé kávě s Černochem. Ale co ty a vaření?
Marek Černoch: Mám rád jídlo, ale nevařím. Vždy, když vidím nějaké slavné pokrmy, je nádhera se na to dívat, ale nechápu, že někdy děláte třeba 2 hodiny takovou nádheru, a pak se to během několika minut sní. Sám nejsem asi velký kuchař, ale když už, tak vařím podle sebe stylem "něco udělám, dám tam, co mě napadne, a snad to bude dobrý". Táta mi říká gurmán-barbar.
Takže když už vaříš, rád experimentuješ. Nevezmeš kuchařku, ale jen suroviny a zkoušíš? Máš nějaký oblíbený recept?
Marek Černoch: Jednou jsem kuchařku vzal, ale dopadlo to divně. Vždy je tam "...dáme to a to koření", který většinou nemám, pak mě to stresuje (smích), a tak to nakonec stejně udělám podle sebe. Nemám moc rád brambory, ale jeden recept miluji. Nakrájí se brambory na tenké plátky, osolí se, okoření grilovacím kořením a dají do trouby. Když jsou trochu opečené dá se na ně nakrájená klobása, anglická slanina a celé pokryje sýrem "Palivec". Pak se to celé nechá dodělat. Je to super.
No vida, a pak že nevaříš ;-). Jelikož jsi hodně vytížený člověk, co ty a životospráva? Jíš pravidelně?
Marek Černoch: Moc ne (smích). Můj život je většinou někde na cestách a pak je to stejné i s jídlem. Dříve jsem byl častým hostem McDriverů a podobných podniků, ale teď se snažím to hodně upravit. Minulý rok jsem na pilotní prohlídce dostal od doktorů zákaz prasátek, smažených věcí a podobných lahůdek, tak to dodržuji. Jediná výjimka je smažený sýr a hranolky. Tomu neodolám.
Tento týden jsou naším tématem diety. A jelikož i spousta známých osobností se buď veřejně, nebo tajně mučí dietami, jak jsi na tom ty?
Marek Černoch: Programové diety nepěstuji. Mám takové boule, které se vzájemně vyrovnávají. Je období, kdy jím docela "dost", a pak přijde období, kdy nejím skoro vůbec a zase to spadne dolů. Ale jinak se držím na své váze. Mám rád čínskou a italskou kuchyni a ta naštěstí na váze moc nepřidává.
A držel jsi někdy nějakou dietu, třeba kvůli profesi nebo kvůli ženě?
Marek Černoch: Tak hlídám to, ale jinak se snažím to spíš nepřehánět. Nedělám to kvůli někomu. Hlavně kvůli sobě a abych se vešel do letadla.
Letadla mám spojena s cestováním po světě. Když jíš v cizině, dáváš přednost místním specialitám, nebo celosvětově známým pokrmům?
Marek Černoch: Spíš těm světovým pokrmům. Jednou mě v Egyptě lákali na takové jejich hamburgery. Když jsem viděl ale to maso, volně pověšené ve 35 stupních, které pokrývají veselé mouchy, a dělá se prý na vyjetém oleji z lodí, raději jsem to vzdal (smích). Tak baštím své oblíbené špagety. Klidně celou dovolenou.
Počkej, počkej, to jsi opravdu schopen jíst po celou dovolenou pouze špagety? Jak máš špagety nejraději?
Marek Černoch: Úplně klidně a rád. Teď jsem na dovolené měl ze 14ti dnů špagety 13x a to jen proto, že je jednou neměli. Dělal je tam italský kuchař a po 3 dnech už se smál, když mě viděl. Ale k tomu samozřejmě ještě různé mořské potvory, pečená masa a jiné dobroty. Špagety jsou jistota, ale musí se umět udělat. Při vaření špaget jde o vteřiny, kdy se musí vyndat z vody. Stačí pár vteřin navíc a už to není ono. Nejlepší jsou s česnekovo-smetanovou omáčkou, bazalkou, oreganem, žampiony a trochou oliv.
To zní moc dobře, vyzkouším to. Ještě se zeptám, jelikož vím, že máš dvě malé děti, zda jste kvůli dětem měnili stravovací návyky a jestli dvojčátka rádi asistují při vaření?
Marek Černoch: Asistují a strašně rádi. Někdy až moc. Začne to tím,že jeden si chce sednout na linku a pomáhat. V té chvíli už chce pomáhat i druhý a během pěti minut už se perou. Jinak jídelníček je stejný. Deniska je však větší gurmán než Domík a třeba v Tunisu miluje Kus-kus.
Moc děkuji za rozhovor a má poslední otázka se bude týkat grilování. Máš rád grilovaná jídla a čemu z grilu dáváš přednost?
Marek Černoch: Grilování je obřad, který miluji. Vždy jsem se těšil, když jsme na chatě grilovali. Máma připravila maso a pak jsme seděli, povídali si a u toho grilovali. Mám rád klobásky a pak kotlety. Je to prostě nádhera. Závěrem by celý tým Vaření.cz chtěl Markovi poděkovat za rozhovor a popřát mu do budoucna šťastnou rodinu, hodně úspěchů, spousty dobrých nápadů a také ať nemá nouzi o práci.